Alarm

Alarm

Wist je dat het een inbreker over het algemeen slechts zo’n tien tot vijftien seconden kost om binnen te komen in je huis? Dat wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Een goed alarm kan je daarbij uitstekend van dienst zijn. Dat geldt natuurlijk voor je huis, maar zeker ook wanneer je een bedrijfspand hebt. Niets is immers zo vervelend dan ongewenste bezoekers die binnen komen. Een alarm is de perfecte manier om ervoor te zorgen dat je huis of bedrijfspand op de juiste manier is beschermd. Meer weten over een alarm en nieuwsgierig naar de richtprijzen? Lees dan snel verder.

Richtprijzen verschillende soorten alarmen

Laten we eerst eens kijken naar de richtprijzen van ieder type alarm. Deze kunnen namelijk behoorlijk veel uiteenlopen. Voor een basis bekabeld alarm ligt de prijs gemiddeld op 1200 euro terwijl dit bij een uitgebreid bekabeld alarm zo’n 1700 euro is. De basisuitvoering van een draadloos alarm is 750 euro en een uitgebreide uitvoering 1200. Tot slot kun je ook voor hybride kiezen. Dit kost gemiddeld 1000 euro. Al deze prijzen zijn inclusief montage en btw.

Prijsverschillen

De prijsverschillen van de verschillende types alarm lopen dus behoorlijk uiteen. Dat heeft uiteraard te maken met de verschillende eigenschappen. Het maken van de juiste keuze is erg belangrijk en daarom is het aan te raden om altijd een vakman of specialist te raadplegen. Deze kan zich namelijk in de gedachte van de inbreker verplaatsen, waardoor hij of zij de zwakke plekken in huis snel herkent en kan verbeteren. Overigens willen de verschillende aanbieders natuurlijk altijd concurreren, ook op het gebied van prijs. Het is daarom verstandig om altijd de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en op basis daarvan de beste te kiezen.

Diverse mogelijkheden

Wanneer je een alarm wilt uit gaan kiezen, zijn er tal van keuzemogelijkheden. Het is natuurlijk noodzakelijk om deze keuzes weloverwogen te maken. Om je alvast een beetje op weg te helpen, worden deze keuzes hieronder allemaal behandeld.

Basis of uitgebreid?

De eerste keuze die je moet maken is die tussen een basis alarm of een uitgebreid alarm. De basisuitvoering bestaat naast een centraal bedieningspaneel ook uit een sirene en diverse contact sensoren die op ramen en deuren kunnen worden aangebracht. Daarnaast kun je natuurlijk ook voor een uitgebreide uitrusting gaan. Deze beschikt naast de genoemde onderdelen over een rookmelder, een afzonderlijke aansluiting bij de alarmcentrale en een bewegingsmelder. Tot slot worden ook raammagneten meegeleverd. De beveiliging van je huis is dus nog veel beter geregeld. Daar betaal je echter wel meer geld voor.

Bekabeling

Een andere keuze die je moet maken is hoe de bekabeling van het alarm geregeld is. Daarbij heb je in principe drie keuzes: bekabeld, draadloos of hybride.
Laten we eerst eens kijken naar een bekabeld alarm. Daarbij zijn de verschillende onderdelen met elkaar verbonden via kabels. Groot voordeel is dat het zeer betrouwbaar is en dat je geen last hebt van signaal storing. Het alarm kan daardoor niet zomaar gesaboteerd worden. Dat is wellicht de reden dat veel bedrijven voor dit type alarm kiezen. Bedrijven krijgen vaak te maken met professionele inbrekers en daarbij is signaal storing erg populair om het alarmsysteem te saboteren. Dat is wellicht de reden dat er bij veel bedrijven voor een bekabeld alarm wordt gekozen. Er gaat daarbij geen enkel ander alarm zo lang mee als het bekabeld alarm. Het is dan ook de meest duurzame optie van alle verschillende type alarmsystemen. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan een bekabeld alarm. Zo hangen de kabels vaak in het zicht en zijn ze lastig weg te werken. Ook het installeren van het systeem is meestal niet erg eenvoudig, net als eventuele uitbreiding.

Wanneer je liever voor gemak gaat, is de draadloze variant wellicht een hele goede keuze. Dit is veel eenvoudiger te installeren en ook nog eens eenvoudig uit te breiden. Daar komt nog eens bij dat het steeds betrouwbaarder wordt. De diverse onderdelen zijn met elkaar verbonden via WiFi. Ze werken bovendien op batterijen waardoor stroomstoringen geen invloed op het alarm hebben. Die batterijen werken echter niet alleen maar in je voordeel. Ze kunnen namelijk ook leeg raken en in dat geval werkt het alarmsysteem niet meer. Het is dus zeker heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de batterijen op tijd worden vervangen. Gelukkig krijg je in de meeste gevallen een signaal dat de batterijen leeg zijn. Negeer dit signaal zeker niet en vervang direct de batterijen!

Tot slot kun je ook voor een hybride alarm. Dit is eigenlijk het beste van de twee eerder genoemde type alarmen. Je kunt namelijk eenvoudig combineren tussen bekabelde en draadloze onderdelen. Er zijn aanwezige kabels waardoor het systeem betrouwbaar is, maar je kunt het ook simpelweg uitbreiden met draadloze onderdelen. Een hybride alarm is eenvoudig met een smartphone te bedienen. Omdat dit nog vrij nieuw is, is er nog behoorlijk weinig keuze. Er zijn slechts een aantal modellen beschikbaar. Ook de software is nog vrij nieuw waardoor deze nog niet helemaal betrouwbaar is.

Vraag offertes aan!

Inmiddels weet je gelukkig wel het één en ander over de mogelijkheden wanneer je een alarm zoekt. Er zijn verschillende types beschikbaar en welke voor jou het beste is, hangt sterk van de situatie af. Voor de meeste mensen is dat echter lastig te beoordelen. Daardoor is het verstandiger om gebruik te maken van de ervaring en de vaardigheden van een specialist. Deze zijn vrijwel altijd in de buurt te vinden en anders kun je er natuurlijk gewoon één via internet regelen. Een specialist weet als geen ander wat de zwakke schakels in huis zijn en kan hier vervolgens ook op inspelen. Natuurlijk wil je op de aanschaf van een alarmsysteem wel zoveel mogelijk besparen. Dit kun je onder andere doen door te profiteren van de concurrentiestrijd tussen de verschillende aanbieders. Dat resulteert in sommige gevallen zelfs tot een besparing van 40%! Vergelijk daarom altijd de verschillende specialisten met elkaar en vraag meerdere offertes aan. Daardoor voorkom je dat je na installatie van het alarm ineens te maken krijgt met een prijs die je niet had verwacht!