Alarminstallatie

Veiligheid is natuurlijk ontzettend belangrijk. En voor de meeste mensen is er geen veiliger plek te noemen dan hun eigen huis. Juist daarom is het ontzettend belangrijk om je eigen huis goed te beschermen. Er zijn tal van manieren waarmee je kunt voorkomen dat inbrekers zomaar je huis binnen kunnen komen. Een alarminstallatie helpt bijvoorbeeld uitstekend bij het beveiligen van de woning. Er zijn heel veel verschillende alarminstallaties en natuurlijk kun je er het beste één kiezen die goed bij je eigen situatie past. Hieronder bespreken we de verschillende soorten alarminstallaties en daarnaast kom je meer te weten over de gemiddelde kosten.

Diverse soorten alarminstallaties

Wanneer je besluit om een alarminstallatie aan te schaffen, kom je er waarschijnlijk al snel achter dat je de keuze hebt uit drie verschillende typen alarminstallaties: bekabelde, draadloze en hybride alarminstallaties. Elk van deze typen heeft weer bepaalde voordelen en nadelen. Hieronder worden ze kort besproken.

Bekabeld

Bekabelde alarminstallaties worden al tijdenlang gebruik en zijn het meest betrouwbaar. Sinds de opkomst van de draadloze alarminstallaties zijn de bekabelde varianten bovendien behoorlijk in prijs gedaald waardoor ze voor heel veel mensen interessant zijn. Alle verschillende onderdelen van het alarm zijn met behulp van kabels verbonden met elkaar. Daardoor is het heel lastig of zelfs onmogelijk om het alarm te saboteren, wat de kans op inbraak uiteraard vele malen kleiner maakt. Vooral professionele inbrekers maken hier namelijk veelvuldig gebruik van. Dat is dan ook de reden dat veel bedrijven kiezen voor een bekabeld alarm. Dit is bovendien erg duurzaam en gaat langer mee. Natuurlijk heeft het ook wat nadelen. Zo is de installatie moeilijk evenals uitbreiding van het systeem. Verder zijn de kabels natuurlijk niet netjes en dienen ze weggewerkt worden. Het is overigens altijd aan te raden om het aanleggen van dit alarmsysteem te doen met de hulp van een specialist. Het trekken van de kabels kan namelijk behoorlijk ingewikkeld zijn.

Draadloos

Sommige mensen willen hoe dan ook niet dat er tal van kabels door huis of pand lopen. Dat is natuurlijk je goed recht. In dat geval kun je ook voor je eigen gemak kiezen en gaan voor een draadloze alarminstallatie. Daarbij heb je namelijk geen enkele last van kabels. Bovendien is deze heel eenvoudig aan te leggen en te installeren. De diverse onderdelen van het alarmsysteem zijn met elkaar verbonden door middel van een WiFi verbinding. Daardoor is het overigens ook eenvoudig om het systeem op ieder gewenst ogenblik uit te breiden. Waar de draadloze alarmsituaties in het begin nog niet heel erg betrouwbaar waren, is dat vandaag de dag sterk verbeterd. Zijn bijna even goed en betrouwbaar geworden als de bekabelde varianten. Zeker bij stroomstoringen ging het vroeger nogal eens mis omdat het alarmsysteem daardoor kan uitvallen. Dat is vandaag de dag echter niet meer het geval omdat de draadloze alarmsituaties niet meer op het stroomnetwerk aangesloten zijn maar werken op batterijen. Deze moeten uiteraard wel regelmatig vervangen worden maar daar krijg je vanzelf een melding voor wanneer het nodig is.

Hybride

Kun je eigenlijk niet kiezen uit de twee bovenstaande type alarminstallaties? Dan kun je ook voor hybride gaan. Daarbij zijn eigenlijk de beste eigenschappen van de twee andere uitvoeringen met elkaar gecombineerd. Bij dit moderne systeem wordt er gebruik gemaakt van kabels, maar het is eenvoudig om de alarminstallatie uit te breiden. Bovendien beschikt dit systeem ook over draadloze onderdelen die op batterijen werken. Als deze leeg dragen te raken krijg je daar vanzelf een melding van. De hybride alarminstallatie is zeer innovatief wat bijvoorbeeld te merken is aan de bediening die mogelijk is met behulp van een smartphone. Het enige nadeel is dat het vrij nieuw is waardoor de software soms kan haperen en er ook niet zoveel verschillende modellen beschikbaar zijn.

Functie van alarminstallaties

Waar is een alarminstallatie eigenlijk voor nodig? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. Het helpt je om je gezin en je bezittingen beter te beschermen tegen mensen die je huis willen binnendringen. Er vinden ontzettend veel inbraken plaats en je wil er natuurlijk alles aan doen om dat in je eigen huis te voorkomen. De kans op een inbraak wordt door een alarmsysteem maar liefst 80% minder. Uit verschillende onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat er weinig maatregelen zijn die preventief zo goed werken als een alarminstallatie. Grofweg gezegd kun je de functie van een alarminstallatie onderverdelen in drie aspecten: detecteren, gevaar inschatten, afschrikken.

Detecteren

Allereerst beschikt een alarminstallatie letterlijk over zintuigen die wij als mensen ook gebruiken. De meeste alarminstallaties hebben ogen en een neus waarmee alles in de omgeving gedetecteerd kan worden. Wanneer er onverwachte bewegingen plaatsvinden zoals iemand die binnen probeert te komen bij ramen of deuren, ziet de camera dat. Ook kan de lucht van bijvoorbeeld brand worden gedetecteerd.

Inschatten van gevaar

Ook kan een alarmsysteem zelf inschatten of er sprake is gevaar en of het dreigend is. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. In veel gevallen zal het systeem aangesloten zijn bij een alarmcentrale. Deze krijgt automatisch een melding waarop het gevaar door de centrale wordt beoordeeld. Daarbij wordt er overigens ook altijd contact opgenomen met de eigenaar van het huis. Is het systeem niet aangesloten bij een alarmcentrale? In dat geval krijg je een melding op je smartphone wanneer er iets gedetecteerd is.

Afschrikken

Dit is misschien wel de meest belangrijke functie van een alarmsysteem. Het schrikt de inbrekers namelijk gegarandeerd af. De kans op inbraak wordt met een goed alarmsysteem maar liefst 80% minder. Wanneer inbrekers zien dat er sprake is van een alarmsysteem slaan ze het huis liever over. En wanneer ze dat niet doen, schrikken ze vaak dermate van de sirene die afgaat dat ze alsnog afgeschrikt worden.

Basis alarminstallatie of een uitgebreide

Wanneer je een alarminstallatie wil aanschaffen dien je de keuze te maken of je gaat voor een basispakket of een uitgebreide variant. Je begrijpt uiteraard zelf al dat er bij de uitgebreide versie meer onderdelen beschikbaar zijn. Wanneer je kiest voor een standaard basis alarminstallatie bestaat deze vrijwel altijd uit een sirene, diverse contact sensoren voor zowel deuren als ramen en een centraal bedieningspaneel. Je betaalt voor zo’n basisuitvoering tussen de 125 en de 400 euro inclusief btw en montage. De hoogte van de prijs hangt daarbij vooral af van het merk en model dat je kiest.

De uitgebreide alarminstallatie bevat uiteraard dezelfde onderdelen als de basisvariant maar heeft daarnaast nog vele extra’s. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een aansluiting bij de alarmcentrale en een speciale rookmelder om beginnende brand te ontdekken. Ook een bewegingsmelder en raammagneten behoren bij de uitgebreide alarminstallaties. Wanneer je een uitgebreide alarminstallatie wilt aanschaffen kan dat al vanaf 300 euro.

Kosten alarminstallatie

Natuurlijk wil je koste wat het kost voorkomen dat er inbrekers in je huis binnenkomen. Gelukkig is dat ook mogelijk en hoeft dat in veel gevallen niet eens zoveel te kosten. Natuurlijk hangt de hoogte van de kosten sterk af van welk type alarminstallatie je kiest. Ze zijn hierboven allemaal uitgebreid aan bod gekomen. Voor een basisuitvoering van een bekabeld alarmsysteem betaal je gemiddeld zo’n 1200 euro terwijl de uitgebreide variant 1700 euro kost. De meest goedkope optie is de basisvariant van een draadloze alarminstallatie. De prijs hiervan is gemiddeld 750 euro. De uitgebreide draadloze alarminstallatie kost 1200 euro. Wanneer je het liefst kiest voor een hybride alarminstallatie dien je rekening te houden met een prijs van rond de 1000 euro. Hoe duur een alarminstallatie precies is, hangt sterk af van het type dat je kiest maar ook van de technische mogelijkheden en de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. De hiervoor genoemde prijzen zijn allemaal inclusief btw en montage. Het is overigens mogelijk om flink veel geld te besparen op de alarminstallatie door contact te leggen met meerdere aanbieders. Vraag altijd om een offerte zodat je de offertes van de diverse aanbieders met elkaar kunt vergelijken. Wanneer je op deze wijze te werk gaat, is het mogelijk om tot wel 40% goedkoper uit te zijn met de aanschaf van een alarminstallatie.