Alarmsystemen Info
Opzoek naar alarmsysteem ? Bel gratis 0488 57 15 40

Alarmsysteem kopen

Wil je jouw huis goed beveiligen? Ben je van plan om koste wat het kost te voorkomen dat er ongewenste gasten je huis binnendringen? Dan zijn er natuurlijk een aantal dingen die je kunt doen. Een alarmsysteem is bijvoorbeeld een ideale oplossing om ervoor te zorgen dat inbrekers veel minder snel je huis binnen komen. Wanneer je op zoek gaat naar een alarmsysteem kom je er echter al snel achter dat je oneindig veel keuze hebt. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten alarmsystemen. Je krijgt te maken met verschillende keuzes. Wil je weten welke dat zijn? We bespreken het hieronder stap voor stap. Daarnaast komen ook de kosten die een alarmsysteem met zich meebrengt ter spraken.

Verschillende keuzes

Wanneer je besloten hebt om een alarmsysteem aan te schaffen, krijg je te maken met verschillende keuzes die uiteindelijk samen zullen bepalen voor welk alarmsysteem je kiest. Dit zijn belangrijke beslissingen en dus is het van groot belang dat je vooraf hier het nodige over te weten komt. We nemen hieronder verschillende beslissingen met je door.

Keuze 1: Communicatiekiezer

Een alarminstallatie werkt natuurlijk het beste wanneer er contact gelegd wordt met de meldkamer van de alarmcentrale als er iets mis is. Bijvoorbeeld als er rook wordt gesignaleerd of wanneer de camera’s of de contactsensoren verdachte bewegingen of aanrakingen waarnemen. In dat geval is het belangrijk dat de meldkamer hiervan op de hoogte wordt gesteld. Dit wordt geregeld door de communicatiekiezer. Wanneer je voor een uitgebreid alarmsysteem kiest, is deze communicatiekiezer automatisch bij het set inbegrepen. Je kunt vervolgens kiezen uit verschillende wijze van communicatie. Zo is het mogelijk om een alarmsysteem met behulp van GSM communicatiewijzer aan te schaffen. Daarbij wordt de alarmcentrale via een sms op de hoogte gesteld wanneer het alarm iets opvallends waarneemt. Daarnaast krijg je zelf ook een melding via sms. Je kunt er zelfs voor kiezen om een extra nummer toe te voegen waar een sms naar gestuurd wordt. Deze mogelijkheid wordt verreweg het meeste gebruikt. Daarnaast kun je ook kiezen voor PSTN. In dat geval wordt er bij gevaar door het alarmsysteem en spraakrapportage via de vaste telefoon verstuurd. Deze kun je vooraf instellen evenals waar de spraakrapportages naar toe gezonden worden. Tot slot is het ook mogelijk om een LAN communicatiekiezer in te stellen. Daarbij wordt de meldkamer van de alarmcentrale via internet op de hoogte gesteld van het gevaar. Dat kan echter ook per telefoon.

Keuze 2: type alarm

De volgende keuze die je moet maken is het type alarmsysteem. Er zijn namelijk drie verschillende soorten te onderscheiden: bekabeld, draadloos en hybride. Ieder soort heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. De bekabelde variant is bijvoorbeeld al behoorlijk oud en heeft zichzelf ruimschoots bewezen. Dit is een zeer betrouwbaar systeem waarbij alle onderdelen door middel van kabels met elkaar verbonden zijn. De bereikbaarheid is daardoor uitstekend. Bovendien is de prijs relatief laag en gaat deze alarminstallatie lang mee. Er zijn echter ook nadelen aan verbonden. Zo zijn de kabels niet zo netjes en is het moeilijk om het alarm te installeren. Dit zijn nadelen die je bij een draadloze alarminstallatie juist weer niet hebt. Deze heeft namelijk geen kabels nodig waardoor je deze ook niet hoeft weg te werken. Daarbij is het installeren zo eenvoudig dat je het gewoon zelf kunt doen. Hoewel de draadloze variant zeker in het begin niet helemaal betrouwbaar was, is dat inmiddels wél het geval. Vroeger werkten deze namelijk op stroom, waardoor het alarm bij stroomuitval niet werkte. Inbrekers speelden daar bewust op in door een stroomstoring te veroorzaken. Inmiddels lopen draadloze alarminstallaties echter op batterijen die eenvoudig vervangen kunnen worden wanneer ze leeg zijn. Tot slot is het ook nog mogelijk om te kiezen voor een hybride alarminstallatie. Dit is vrij modern en nieuw waarbij het beste van de twee eerder omschreven alarminstallaties gecombineerd worden. Een hybride alarminstallatie heeft bovendien allerlei nieuwe technische snufjes. Zo is het eenvoudig te bedienen met de smartphone.

Basis of uitgebreid

Heb je de keuze voor de communicatiekiezer en het type alarm gemaakt? Dan ben je in ieder geval al een heel eind. Er is dan eigenlijk nog maar één keuze die je moet maken. Ieder type alarm kun je namelijk bestellen in een basisuitvoering of een uitgebreide variant. Welke je kiest hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld hoe streng je het huis of pand wilt beveiligen en hoe veilig je jezelf precies voelt. Ook speelt het geld dat je wilt uitgeven mee bij de keuze. Een basisuitvoering is bijvoorbeeld een stuk goedkoper, maar bevat ook minder onderdelen. Hoewel het per aanbieder en type alarm kan schelen, bestaat een basisuitvoering meestal uit drie onderdelen: een sirene, een centraal bedieningspaneel en contact sensoren die je kunt aanbrengen op de deuren en ramen. Op deze wijze is je huis in principe prima beschermd, al kan het natuurlijk altijd nog beter. Als je dat wil, kun je daarom het beste kiezen voor een uitgebreide alarminstallatie. Die bestaat uit nog meer onderdelen en beschermt je huis niet alleen maar tegen inbraak maar ook nog eens tegen brand. Naast de eerder genoemde onderdelen zitten hier namelijk ook brandmelders en bewegingsmelders bij. Bovendien ben je aangesloten bij de alarmcentrale en kun je met de communicatiekiezer zelf bepalen op welke manier er contact wordt gelegd met de alarmcentrale en/of met jou wanneer je niet thuis bent. Verder worden er ook raammagneten meegeleverd.

Alarmsysteem kosten

Wanneer je jouw huis op een goede manier wilt beveiligen tegen inbraak, is een alarmsysteem erg belangrijk. Daar hangt echter wel een bepaald prijskaartje aan. Hoeveel dat precies is, hangt sterk af van het type alarm dat je kiest. In de tabel hieronder kun je zien hoeveel de diverse alarmsystemen gemiddeld kosten.

Type Alarm Gemiddelde prijs
Basis bekabeld 1200 euro
Uitgebreid bekabeld 1700 euro
Basis draadloos 750 euro
Uitgebreid draadloos 1200 euro
Hybride 1000 euro

Zoals je ziet, lopen de prijzen behoorlijk uiteen. Dat komt voornamelijk door de verschillende toepassingen en eigenschappen van de alarmsystemen. Overigens kun je wellicht geld besparen door ervoor te kiezen om een alarmsysteem zelf te installeren in plaats van dit te laten doen door een specialist. Dat raden we echter sterk af. Naast het feit dat het in sommige gevallen behoorlijk moeilijk kan zijn om een alarm op de juiste manier te installeren, weet een specialist vaak ook precies de zwakke plekken van je huis aan te wijzen. Dankzij zijn ervaring is hij namelijk in staat om zich in de gedachtegang van de inbreker te verplaatsen en direct de risico’s in huis aan te wijzen. Vergelijk overigens altijd de verschillende specialisten met elkaar en vraag offertes aan. Op die wijze kun je flink wat geld besparen.