Alarmsystemen woning

Nieuwsgierig naar de wijze waarop je jouw woning veiliger kunt maken? Er zijn natuurlijk heel veel manieren om dat voor elkaar te krijgen. Een alarmsysteem is een veelgehoorde oplossing waardoor je jouw direct een stuk veiliger maakt. Met een alarmsysteem voorkom je dat inbrekers hun gang kunnen gaan en worden ze bij het binnenkomen van het huis direct in de kraag gevat. Daar komt nog eens bij dat een alarmsysteem ook nog eens een extra beveiliging is tegen brand. Bij een beginnende brand word je dan namelijk gewaarschuwd. Hieronder kom je alles te weten over de verschillende alarmsystemen.

Welke keuzes maak je?

Wil je een alarmsysteem nemen maar ben je er nog niet helemaal uit wat je gaat kiezen? Je hebt, globaal genomen, de keuze uit drie verschillende soorten alarmsystemen. Als eerste kun je voor een draadloos alarmsysteem gaan. Dit is het meest gekozen type alarmsysteem voor particulieren en dat heeft natuurlijk een reden. Allereerst ligt de prijs niet zo hoog en bovendien heb je ook geen kabels nodig. Die kabels vormen voor veel mensen namelijk een belemmering omdat deze natuurlijk niet al te mooi staan en dus moeten worden weggewerkt. Daar komt nog bij dat een draadloos alarmsysteem eenvoudig te installeren én uit te breiden is. Heb je geen probleem met kabels en wil je voor de meest betrouwbare variant gaan? In dat geval kun je kiezen voor een bekabeld alarmsysteem. Daarbij staan de verschillende onderdelen van het systeem met elkaar in verbinding door middel van kabels. Ze zijn iets duurder dan de draadloze versie maar hebben een heel belangrijk voordeel: sabotage is haast onmogelijk. Het is voor inbrekers namelijk niet mogelijk om de zenders te verstoren. Dat kan bij draadloze alarminstallaties wel. Tot slot is het ook nog mogelijk om voor een hybride alarmsysteem te gaan. Dit is een combinatie tussen de eerder genoemde systemen waarbij zowel met kabels als draadloos gecommuniceerd wordt. Wanneer er in huis al bekabeling aanwezig is, wordt er vaak voor hybride gekozen.

Handige tips!

Natuurlijk is een alarmsysteem uitstekend in staat om je woning goed te beveiligen. Er zijn echter nog veel meer handige manieren waarop je de kans op de inbraak zo klein mogelijk maakt. We hebben hieronder enkele handige tips verzameld met betrekking tot de veiligheid van je huis.

Vuilcontainers en ladders

Containers worden vaak tegen de muur gezet. Dat is allesbehalve slim. Inbrekers kunnen op die manier eenvoudiger op de eerste verdieping komen. En de ramen op de eerste verdieping zijn vaak minder goed beveiligd. Zorg er daarom voor dat vuilcontainers niet bij de muur staan en zet ze het liefst helemaal uit zicht. Hetzelfde geldt voor ladders want ook daarmee kan een inbreker uiteraard eenvoudig bij een raam op de eerste verdieping komen. Maak het de inbreker niet eenvoudig!

Verstop sleutels

Wanneer inbrekers door het raam kijken en zien dat er ergens sleutels liggen binnen hun handbereik, zullen ze er alles aan doen om deze te pakken te krijgen. Door eenvoudig een ruitje in te slaan, kunnen ze op die manier zo de toegang tot je huis en je auto krijgen. Zorg er daarom voor dat sleutels nooit in het zicht liggen vanaf buiten. Wees verder creatief in het bedenken van plaatsen om de sleutel te verbergen. Inbrekers weten namelijk ook wel dat ze vaak onder de deurmat of een bloempot in de omgeving van de deur liggen.

Houd ramen zorgvuldig gesloten

De grootste fout die je kunt maken is door het raam open te laten wanneer je weg gaat. Maak daarbij geen enkele uitzondering. Zelfs het wc-raampje kun je het beste dicht doen. Doe dit trouwens ook ’s nachts wanneer je naar bed gaat. Open ramen zijn voor veel inbrekers zo aantrekkelijk dat ze direct een poging zullen ondernemen om je huis in te komen. En vervolgens hebben ze echt maar een paar minuten nodig om dure spullen te vinden en mee te nemen.

Kies een alarmsysteem

Tot slot: kies altijd voor een alarmsysteem. In veel gevallen zijn bovenstaande maatregelen helaas niet genoeg en wagen inbrekers toch een poging om binnen te komen. En dat lukt vaak nog ook. In dat geval is een alarmsysteem natuurlijk de ideale oplossing. Ten eerste wordt de alarmcentrale en jijzelf direct gewaarschuwd dat er een ongewenste gast in je huis is. Daarnaast gaat er een luid alarm af waardoor de omgeving wordt gealarmeerd én de inbreker waarschijnlijk dusdanig zal schrikken dat hij er zo snel mogelijk vandoor gaat. Wanneer je kiest voor een alarmsysteem slaap je een stuk geruster en ga je ook veiliger weg van huis wanneer je en feestje hebt. En als extra voordeel ben je ook nog eens een stuk beter beveiligd tegen brand!

Prijs alarmsysteem

We bespraken net al de verschillende soorten alarmsystemen. Natuurlijk ben je benieuwd naar het prijskaartje dat daaraan hangt. Wanneer je voor een bekabeld alarm kiest, betaal je voor de basisversie 1200 euro en voor de uitgebreide versie 1700 euro. Ga je liever voor de draadloze variant? In dat geval ben je een stuk voordeliger uit. Voor een basisuitrusting ligt die prijs op 750 euro en voor een uitgebreide uitrusting 1200 euro. Tot slot betaal je voor hybride zo’n 1000 euro. Overigens zijn er wel slimme manieren om de prijs zoveel mogelijk te drukken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de verschillende specialisten met elkaar te vergelijken en offertes aan te vragen. Vergelijk vervolgens de offertes met elkaar en kies de goedkoopste eruit!