Bewegingsmelder

Om je huis goed te beveiligen tegen inbraak zijn er heel veel verschillende methodes. Vaak kiezen mensen echter voor een combinatie tussen verschillende maatregelen. Wanneer je een alarmsysteem aanschaft zal dat uit tal van verschillende onderdelen bestaan. Deze onderdelen hebben allemaal hun eigen functie waardoor je een totale beveiliging bewerkstelligt. Een belangrijk onderdeel van veel alarmsystemen is de bewegingsmelder. Deze is min of meer noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je huis op de juiste manier is beveiligd. De bewegingsmelder, die ook wel bewegingsdetector wordt genoemd, kun je ook los aanschaffen. Opvallend daarbij is dat dit een stuk voordeliger is dan veel andere soorten alarmsystemen. Wil je meer weten over bewegingsmelders en ben je benieuwd naar wat de kosten nu precies zijn? Hieronder komt het allemaal ter sprake.

Inbraakgevoeligheid in België

Het is misschien eerst verstandig om te bespreken waarom een goede inbraakbeveiliging nu eigenlijk nodig is. Waarom zou je een bewegingsmelder aanschaffen? Een blik op de misdaadcijfers in België zegt eigenlijk al genoeg. Er is bijvoorbeeld in 2015 een uitgebreid onderzoek gedaan naar de inbraakgevoeligheid in het land. Daaruit blijkt dat er iedere dag opnieuw meer dan 200 woninginbraken plaats vinden. Het staat daardoor in de top drie van de meest gepleegde misdrijven in België. Overigens is december vaak de meest populaire maand. Dat heeft aan de ene kant te maken met het feit dat het dan veel donker is en aan de andere kant met de feestdagen waar veel mensen van huis zijn. Wist je trouwens dat maar liefst een kwart van de inbrekers terugkeert naar een huis waar ze al eens eerder hun slag hebben geslagen? Meer dan genoeg reden dus om te zorgen voor voldoende beveiliging.

Verschillende soorten bewegingsdetectoren

Het is goed om te beseffen dat er niet één bepaald soort bewegingsdetector is. Wanneer je overtuigd bent van het nut van dit preventief middel tegen inbraak, krijg je namelijk te maken met verschillende keuzes. Globaal kunnen we spreken van twee verschillende keuzes: inbouw of uitbouw en een bekabelde of draadloze bewegingsmelder. Beide keuzes bespreken we hieronder.

Inbouw of uitbouw

Allereerst kan er onderscheid gemaakt worden tussen inbouw of uitbouw. Eigenlijk zeggen die termen al genoeg over het verschil. Wanneer er sprake is van een inbouw-bewegingsdetector is het een bewegingsmelder die in de muur of het plafond is ingebouwd. Daardoor valt de bewegingsmelder veel minder op waardoor het nauwelijks invloed heeft op het interieur. Hij steekt namelijk niet uit. Het geheel levert dus een veel strakker resultaat op. Bovendien betaal je voor een inbouw variant ook nog eens minder geld dan een uitbouw bewegingsmelder. Dat komt overigens ook voor een gedeelte doordat de inbouw-bewegingsmelder een stuk lastiger te bevestigen is. Je dient deze namelijk zelf in te bouwen in de muur of het plafond.

Bekabeld of draadloos

Een andere belangrijke keuze die je moet maken die tussen een bekabelde of een draadloze bewegingsmelder. Ook hierbij zeggen de termen eigenlijk al meer dan genoeg. Een draadloze bewegingsmelder is de laatste jaren veel populairder geworden en dat is natuurlijk ook logisch. Je hebt immers geen last van kabels die vervolgens door het huis lopen en weer moeten worden weggewerkt. Het is wel zo dat de draadloze variant duurder is dan wanneer je kiest voor een bewegingsmelder met kabels. Een draadloze bewegingsmelder maakt gebruik van een batterij die uiteraard om de zoveel tijd vervangen moet worden. Gelukkig is de batterij niet plotseling lee en wordt er door het apparaat zelf tijdig aangegeven dat de batterij bijna leeg is. Het is verstandig om dan direct in actie te komen. Bovendien is het altijd slim om extra reserve batterijen in huis te hebben. Overigens is een ander belangrijk voordeel van de draadloze uitvoering dat deze eenvoudig zijn te bevestigen en dat je het later ook simpel kunt uitbreiden met andere onderdelen. Het bevestigen kun je in principe helemaal zelf doen en gaat via WiFi. Kabels zijn dus overbodig en het ziet er ook nog eens veel strakker uit!

Kosten bewegingsdetector

We noemden al even kort dat een bewegingsdetector relatief goedkoop is. Maar we begrijpen natuurlijk dat je de exacte prijs wilt weten. Zoals je weet zijn er verschillende mogelijkheden en daarbij verschilt ook de prijs behoorlijk. Wanneer je voor een bekabelde inbouw bewegingsmelder kiest, dien je uit te gaan van een prijs die rond de 45 euro ligt. Draadloze inbouw is met 60 euro iets duurder. Liever de uitbouw variant? Wanneer deze bekabeld is, is de prijs 50 euro en voor een draadloze variant dien je 65 euro te betalen. Al deze prijzen zijn inclusief montage én btw. Houd er overigens rekening mee dat het gemiddelde prijzen betreft. Wat de exacte prijs is, hangt af van hoe groot je huis precies is en bij welke aanbieder je de bewegingsmelder(s) koopt. Het is trouwens altijd verstandig om een specialist in te schakelen. Op die manier weet je namelijk ook zeker dat je op de meest effectieve manier gebruik maakt van de bewegingsmelders. Hij weet als geen ander wat de beste plaats is om ze op te hangen waardoor je jouw huis beter beveiligt. Wil je trouwens profiteren van veel voordeel? Er is een mogelijkheid om tot wel 40% te besparen wanneer je een bewegingsdetector koopt. Daarvoor hoef je eigenlijk alleen maar offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders en deze met elkaar te vergelijken. Kies vervolgens de goedkoopste en je bespaart gigantisch veel! Verlies daarbij overigens niet de kwaliteit uit het oog.