Brandbeveiliging

Een brand is niet alleen maar ontzettend vervelend, het kan ook nog eens levensgevaarlijk zijn. Thuis een brand meemaken, heeft verstrekkende gevolgen. Je spullen en je huis letterlijk in rook opgaan en daarnaast kan het ook nog eens voor jezelf en je medebewoners heel gevaarlijk zijn. Bovendien hebben veel mensen veel last van de nasleep wanneer ze een brand hebben meegemaakt. Het laat namelijk diepe sporen na op allerlei gebieden. Daarom is het verstandig om er alles aan te doen om een brand zoveel mogelijk te voorkomen. Ook in dit geval geldt namelijk dat voorkomen veel beter is dan genezen. Daarom is het van belang om voor een goede brandbeveiliging te zorgen in je huis. Maar wat zijn hier dan eigenlijk de voordelen van? Zijn er eigenlijk verschillende soorten brandbeveiliging en wat zijn de kosten hiervan nu eigenlijk precies? Hieronder kom je alles te weten over brandbeveiliging.

Kosten van brandbeveiliging

Wanneer je denkt dat jij niet zomaar met brand te maken krijgt, kun je soms bedrogen uitkomen. Brand kan namelijk door heel veel verschillende oorzaken ontstaan. Zo is het al mogelijk dat er brand ontstaat doordat de tv op stand-by blijft staan of doordat er kortsluiting ontstaan. Door te kiezen voor een goede en degelijke brandbeveiliging kun je dergelijke situaties eenvoudig voorkomen. Er zijn overigens heel veel verschillende manieren van brandbeveiliging en de kosten hiervan verschillen behoorlijk. In de tabel hieronder zie je direct wat de verschillende manieren kosten. Overigens is het ook mogelijk om deze manieren met elkaar te combineren. Wanneer je een specialist raadpleegt zal deze je zelfs adviseren om de verschillende soorten brandbeveiliging met elkaar te combineren. Een specialist is overigens sowieso een erg goed idee omdat die vaak de omgeving kent en als geen ander weet wat de risicofactoren zijn om een brand snel te laten escaleren. Hij of zij kan je helpen dit te voorkomen met bepaalde maatregelen. Daar hoef je echt niet direct de hoofdprijs voor te betalen aangezien het ook mogelijk is om de verschillende specialisten met elkaar te vergelijken. Vraag simpelweg offertes aan en vervolgens kun je deze met elkaar vergelijken en de meest voordelige uitkiezen.

 

Brandbeveiliging Gemiddelde prijs
Branddeken 20 – 45 euro
Sprinklers 20 – 45 euro per vierkante meter
Rookmelders 40 – 80 euro
Brandblusser 50 – 150 euro
Brandwerende kluis 20 – 800 euro

Is brandbeveiliging noodzakelijk

Maar waarom zou je eigenlijk brandbeveiliging nemen? Is het eigenlijk wel zo noodzakelijk? Met een brandbeveiliging wordt de kans op een brand vele malen kleiner. Het is namelijk bedoeld om het uitbreken van een brand te voorkomen. Wanneer de brand namelijk eenmaal is uitgebroken, ben je in de meeste gevallen te laat om nog iets te doen. Daarom is het van groot belang de risico’s zo laag mogelijk te houden. Met een rookmelder ben je bijvoorbeeld al een eind geholpen. Er zijn echter nog veel meer verschillende soorten brandbeveiliging. Daarnaast zijn er ook brandbestrijdingsmiddelen die vooral nodig zijn als de brand eenmaal is uitgebroken. Door hier mee bezig te zijn, kun je jezelf goed voorbereiden wanneer er daadwerkelijk iets gebeurt. Overigens krijg je in sommige gevallen subsidie van de gemeente wanneer je investeert in brandbeveiliging. Of je aar voor in aanmerking komt en hoeveel het is, hangt af van de gemeente waar je woont.

Diverse soorten brandbeveiliging

Er zijn tal van verschillende soorten brandbeveiliging die vooral gericht is jou en je spullen te beschermen tegen brand. Iedere soort brandbeveiliging heeft weer zijn eigen kwaliteiten. De verschillende soorten brandbeveiliging zijn: branddeken, sprinklers, rookmelders, brandblussers, brandwerende kluis. Hieronder bespreken we ze allemaal.

Branddeken

Een branddeken is voornamelijk bedoeld voor kleinere branden die ontstaan. In dat geval is zo’n deken het perfecte middel om de brand snel onder controle te krijgen. Overigens ontstaan deze kleine en controleerbare brandjes met name in de keuken en het is dus verstandig om het branddeken in de omgeving van de keuken te bewaren. Zorg er ook voor dat iedereen in huis weet waar het deken ligt. Wanneer er dan namelijk brand ontstaat, kan er direct worden ingegrepen. Wikkel daarbij je handen in het deken en leg het vervolgens over het vuur heen. Maak geen onverwachte bewegingen en probeer ervoor te zorgen dat er geen zuurstof meer bij de brand komt. In dat geval zal deze namelijk doven. Blijf het deken gebruiken totdat het vuur volledig gedoofd is en de hitte verdwenen.

Sprinkler

Hoewel dat vroeger nog anders was, kom je vandaag de dag sprinklers steeds minder tegen in huizen. Sprinklers zijn eigenlijk een type brandbeveiliging waarbij er in het plafond sproeiers worden geïnstalleerd. Zodra er een beginnende brand ontstaat, zijn de sproeiers in staat om deze te detecteren en gaan ze vervolgens beginnen met blussen. De sproeiers reageren daarbij op de temperatuur die hoger wordt. Het wordt nu voornamelijk ingezet in bedrijfspanden. Overigens zorgen de sprinklers nauwelijks voor waterschade omdat ze zeer gericht sproeien. Een zeer effectieve methode van brandbeveiliging.

Rookmelders

We hoeven je de handigheid van rookmelders waarschijnlijk niet eens uit te leggen. Je kent waarschijnlijk het spreekwoord ‘waar rook is ,is vuur wel’. Een rookmelder is in staat om de rook te herkennen en slaat op basis daarvan alarm. Eigenlijk is een rookmelder onmisbaar om een huis of bedrijfspand op de juiste manier te beschermen tegen brand. Wanneer er bijvoorbeeld ’s nachts brand uitbreekt, is de kans heel klein dat je wakker wordt voordat het te laat is. Een rookmelder zal daarbij helpen en je door het luide gepiep wakker makken. Daarmee kun je het huis uitkomen voordat de rook je zal verstikken. Niet voor niets is de rookmelder in tal van landen, waaronder België, inmiddels verplicht. We kunnen niet genoeg benadrukken dat het erg belangrijk is om rookmelders te gebruiken. Let er daarbij ook op dat je gebruik maakt van rookmelders die op duurzame batterijen lopen. Ook is de positie van de rookmelder van groot belang. Een specialist kan je helpen de beste positie te vinden om de rookmelders op te hangen.

Brandblussers

Wanneer er brand ontstaat, wil je natuurlijk zo snel mogelijk ingrijpen. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Een brandblusser is bijvoorbeeld uitstekend te gebruiken als brandbeveiliging. Daarbij heb je de keuze uit drie verschillende soorten brandblussers. Allereerst is er de schuimblusser. Daarbij spuit je een mengsel van water en schuim dat ook wel afff word genoemd op het vuur. Het gevolg is dat het vuur direct wordt afgedekt en er geen zuurstof meer bij kan komen. Daardoor zal het snel afkoelen en de brand blussen. Het fijne van deze methode is bovendien dat het zeer weinig troep veroorzaakt. Daarnaast kun je ook voor een poederblusser kiezen. Deze is zonder meer het meest voordelige en wordt vaak gebruik bij branden die door elektriciteit, gas en vloeistoffen ontstaan. Het is een scheikundige manier om de brand klein te krijgen, waarbij de poeder ervoor zorgt dat het brandproces wordt onderbroken. Op die manier wordt de brand snel gestopt. Het zorg helaas wel voor meer schade dan de andere brandblussers. Tot slot kun je ook gebruik maken van een CO2-blusser. Je herkent deze direct aan de grote zwarte koker. Een CO2-blusser is wellicht een stuk minder geschikt om in woningen te gebruiken. Bij deze wijze kan de temperatuur namelijk dalen tot maar liefst -80 graden Celsius. Wanneer je hier zelf mee in aanraking komt, kan dat leiden tot derdegraads brandwonden. De brand wordt geblust doordat het zuurstof verdreven wordt.

Brandwerende kluis

Een ook brandwerende kluis kan uitstekend gebruikt worden als brandbeveiliging. Het fijne hiervan is dat je eigenlijk twee vliegen in één klap slaat. Je bent niet alleen maar bestand tegen brand maar ook nog eens tegen inbraak. Althans, de inhoud van de kluis dan natuurlijk. Er zijn hiervan tal van exemplaren beschikbaar, waarbij het belangrijk is om op de brandwerendheid te letten.