Camerasysteem

Je woning en de mensen die erin wonen zijn je natuurlijk lief. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat je er alles aan wilt doen om het huis zoveel mogelijk te beschermen. Dat kan uiteraard op heel veel verschillende manieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een alarmsysteem aan te schaffen en het is ook mogelijk om inbrekers af te schrikken. Maar wat is nu eigenlijk beter dan alles op ieder moment in de gaten te kunnen houden? Hoe kun je jouw huis beter beveiligen dan door iedere beweging rondom je huis op te nemen? Dat is namelijk wat je doet wanneer je gebruik maakt van een camerasysteem. Daarmee houd je alles in en rondom je woning in de gaten en kun je zelf op ieder moment mee kijken, zelfs wanneer je helemaal niet thuis bent. Nieuwsgierig naar wat een camerasysteem precies inhoudt? Dat vertellen we je hieronder.

Waarom een camerasysteem?

Voordat we je van alles vertellen over hoe een camerasysteem precies werkt en welke soorten er nu eigenlijk zijn, is het belangrijk om eens te kijken naar het belang van een camerasysteem. Want is dat nu eigenlijk wel nodig? Het antwoord is simpel: ja. Dankzij een camerasysteem heb je extra ogen waarmee het mogelijk is om het huis goed in de gaten te houden. Wanneer je het slim aanpakt, is het zelfs mogelijk om letterlijk ieder hoekje en gaatje te controleren. Overigens is dat niet het enige voordeel van een camera. Het heeft namelijk ook nog eens een preventieve werking. Wanneer een inbreker een camera ziet, is hij of zij namelijk veel minder snel geneigd om in te gaan breken. Sterker nog: in 90% van de gevallen kiest een inbreker in dat geval liever voor een ander huis. En als ze de poging dan toch wagen, heb je ze natuurlijk uitgebreid op beeld waardoor het eenvoudiger is om de daders te vinden.

Innovatie

Dankzij innovatie zijn de camerasystemen van vandaag de dag veel intelligenter en kunnen ze veel meer dan vroeger. Het niveau is dan ook enorm gestegen. Daardoor is de toezicht met camera een stuk professioneler geworden en veel meer betrouwbaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het feit dat de beelden die gemaakt worden automatisch worden opgeslagen op de server. Daardoor zijn de beelden eenvoudig terug te kijken. Het is daarnaast overigens ook gewoon mogelijk om live mee te kijken op de computer, tablet of smartphone.

Diverse soorten camerasystemen

Wanneer je een camerasysteem aan wilt schaffen, heb je daarbij ruim genomen de keuzen uit twee verschillende soorten: een analoog camerasysteem of een IP camerasysteem. Beiden hebben verschillende voor- en nadelen. Ze worden hieronder allebei kort besproken.

Analoog camerasysteem

Een analoog camerasysteem is degelijk en wordt al jarenlang gebruikt om gebouwen te beveiligen. Het heeft als grote voordeel dat het eenvoudig te installeren valt en dat de prijs niet al te hoog ligt. De installatie is zelfs zo eenvoudig dat je het in principe zelf kunt doen. Het betreft een bekabeld camera systeem waarbij je niet al te hoge verwachtingen moet hebben op het gebied van beeldresolutie. Bij een analoog camerasysteem is er over het algemeen overigens wel een prima beeldkwaliteit bij verschillend licht. De gemaakte beelden worden automatisch opgeslagen op een harddisk recorder en kunnen later ook teruggekeken worden. Ze zijn echter vooral heel handig om live mee te kijken in en rondom je huis.

IP camerasysteem

Ga je liever voor de moderne versie? In dat geval is een IP camerasysteem wellicht een goede optie. Hierbij wordt er bijvoorbeeld van veel minder kabels gebruik gemaakt. Sterker nog: je hebt slechts één kabel nodig. Het betreft een volledig zelfstandig apparaat waarmee het mogelijk is om wanneer je maar wilt live mee te kijken. Een ander groot voordeel van een draadloos IP systeem is dat het systeem daardoor zeer flexibel is. Het is eenvoudig om de camera’s te verplaatsen en wanneer je wilt uitbreiden is dat ook geen enkel probleem. Bovendien is de beeldkwaliteit een stuk beter dan wanneer je gebruik maakt van een analoog camerasysteem. De beelden die de camera’s maken worden automatisch op een server of harde schijf opgeslagen. Het enige vervelende is overigens dat de IP camera wat meer moeite heeft met weinig licht. De beelden worden daardoor direct van een lagere kwaliteit.

Het plaatsen van een camerasysteem

Heb je besloten welk camerasysteem je aan gaat schaffen? Dat is natuurlijk altijd een goed idee. Daarna is het echter tijd om de camera’s te gaan plaatsen. Dat wordt door veel mensen onderschat. Wanneer je het huis op een goede manier wilt beveiligen, is plaatsing van de camera’s ontzettend belangrijk. Je wilt immers wel dat in en rondom je huis alles in da gaten wordt gehouden. Daar komt nog eens bij dat je moet voldoen aan de zogenoemde Camerawet wat inhoudt dat je camera’s registreert. Bovendien is het verstandig om vooraf te beslissen waar je de camera’s nu eigenlijk precies wil gaan plaatsen. Let daarbij bijvoorbeeld op het licht en zorg ervoor dat de camera met het licht mee kijkt. Zorg er ook altijd voor dat er camera’s bij de ingangen en uitgangen van het huis worden geplaatst. Bevestig ze op plekken waar inbrekers niet direct bij kunnen om op die manier de kans op sabotage te verkleinen. Plaats ze tot slot zeker niet te hoog omdat je daarmee wel kunt filmen wat er gebeurt, maar identificeren lastig wordt. Je ziet dan wel dát er iemand loopt maar niet wie het precies is.