Huisalarm

Wist je dat een inbreker over het algemeen binnen de kortste keren je huis binnen kan komen? Een beetje handige en ervaren inbreker heeft namelijk niet meer dan 15 seconden nodig om binnen te komen. Dat is natuurlijk heel snel en de kans is groot dat buren dat niet eens in de gaten hebben. Daarom is het van groot belang om je huis op de juiste manier te beschermen. Dat kan uiteraard op heel veel verschillende manieren. Een huisalarm is daarvan één van de meest effectieve. Dankzij een goed werkend alarmsysteem voorkom je dat er ongewenste bezoekers binnen komen en bescherm je jouw gezin en je bezittingen. Wil je meer weten over de verschillende soorten huisalarmen en ben je nieuwsgierig naar de prijzen die daarbij horen? Dan ben je hier op de juiste plaats!

Bescherm jezelf tegen gevaar

Wanneer je jouw huis wil beschermen tegen inbrekers en andere ongewenste gasten, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Om je woning zo veilig mogelijk te houden, kun je de volgende drie tips opvolgen:

Kies voor een huisalarm

Het is allereerst aan te raden om altijd een huisalarm te nemen. Daarmee beperk je het risico op een inbreker en ook wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een beginnende brand word je gewaarschuwd. Ook in dat geval geldt immers dat voorkomen een stuk beter is dan genezen. Kies daarom altijd voor een huisalarm.

Kies voor een specialist

Natuurlijk kun je zelf een huisalarm aanschaffen en deze installeren. Toch is dat niet zo’n heel goed idee. Juist een specialist kan namelijk goed advies geven over het aanleggen van het huisalarm. Hij of zij is namelijk prima in staat om zich in te leven in de inbreker en weet daarom waar in het huis je het meeste risico loopt. Het is daarom altijd verstandig om een specialist in te huren. Tenzij je natuurlijk zelf over de bewuste kennis beschikt.

Bespaar op de specialist

Natuurlijk is een specialist lang niet altijd even goedkoop. Iedere aanbieder hanteert weer eigen prijzen. Daardoor heb je echter wel de mogelijkheid om te besparen op de specialist. Dat doe je door bij diverse aanbieders een offerte aan te vragen en deze vervolgens met elkaar te vergelijken. Daardoor bespaar je flink wat geld. Je voordeel kan in sommige gevallen zelfs oplopen tot 40%.

Tal van mogelijkheden

Heb je besloten dat je een huisalarm wilt aanschaffen, maar weet je nog niet precies hoe je dat aan moet pakken? Dan is het verstandig om jezelf eerst goed te laten informeren. Je krijgt namelijk met verschillende keuzes te maken. Om je alvast een eindje op weg te helpen, bespreken we hieronder de meest belangrijke keuzes die je moet maken bij de aanschaf van een huisalarm.

Kies je voor een basis of een uitgebreid huisalarm?

De eerste keuze die je maakt is of je gaat voor een basis huisalarm of een uitgebreide variant. Je begrijpt dat er bij de tweede veel meer onderdelen zijn te vinden. Welke je moet kiezen hangt vooral samen met hoe veilig je jezelf voelt in je eigen huis. Daarbij kan een specialist je natuurlijk ook bij helpen. Een basis huisalarm bestaat uit een aantal onderdelen waarmee je in principe in staat moet zijn om je huis voldoende te beveiligen. In de meeste gevallen bestaat het uit contactsensoren de je op de deuren en ramen kunt aanbrengen. Ook wordt er een sirene meegeleverd en een centraal bedieningspaneel. Vind je dit niet genoeg? Dan kun je ook voor de uitgebreide variant kiezen. Daarbij is je huis nog veel beter beveiligd. Naast de eerder genoemde onderdelen zijn er namelijk nog meer toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan een communicatiekiezer, raammagneten en een vaste aansluiting bij de alarmcentrale. Verder worden er ook rookmelders en bewegingsmelders meegeleverd waardoor je huis nog beter beveiligd is. Daarbij zijn niet alleen inbrekers kansloos, maar is de kans op brand ook veel kleiner geworden.

Communicatiekiezer

Het kwam hierboven al even ter sprake, maar wanneer je een alarmsysteem aanschaft met een communicatiekiezer dient er ook een kiezer te worden geselecteerd. Het zit namelijk zo dat de communicatie tussen de meldkamer van de alarmcentrale en je huisalarm verloopt via de communicatiekiezer. Dee keuze is dan ook erg belangrijk. Meestal kun je bij een communicatiekiezer verschillende mogelijkheden selecteren. Een voorbeeld hiervan is PSTN. Daarbij verloopt de communicatie via de vaste telefoon. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van bepaalde spraak-rapportages die je vooraf zelf kunt instellen. Een andere mogelijkheid is LAN. Deze communicatiekiezer kiest voor contact tussen de meldkamer en het huisalarm door middel van internet. De derde veel gekozen communicatiekiezer is GSM. Dit is vandaag de dag de meest gekozen wijze omdat het simpelweg veelzijdig is. In dit geval wordt het alarmsysteem aan je mobiele telefoon gekoppeld. Zodra er iets gebeurt, krijg je direct een berichtje. Daarnaast wordt ook de alarmcentrale ingelicht. Het is zelfs mogelijk om nog andere telefoonnummers toe te voegen zoals bijvoorbeeld de buren. Ook zij krijgen in het geval van alarm een berichtje.

Bekabeld, draadloos of hybride

Een derde belangrijke keuze die je maakt bij de aanschaf van een huisalarm is het type alarm. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bekabeld huisalarm. Hierbij zijn de diverse onderdelen van het huisalarm met elkaar verbonden door middel van kabels. Het grote voordeel hiervan is dat het een zeer betrouwbaar systeem is en dat je er ook weinig voor betaalt. De installatie is echter lastig en de kabels hangen ook vaak in het zicht. Daarom kiezen veel mensen liever voor een draadloos alarm. In dat geval heb je namelijk geen last van de in het zicht hangende kabels en bovendien is dit type huisalarm heel eenvoudig te installeren. Je hebt er in principe helemaal niemand anders bij nodig. Bovendien wordt dit systeem steeds betrouwbaarder en werkt het niet meer op stroom zoals vroeger. Inmiddels werkt een draadloos huisalarm namelijk meestal op batterijen, die je eenvoudig kunt vervangen wanneer ze bijna leeg zijn. Daardoor hebben stroomstoringen geen invloed meer op de werking van het alarm. Tot slot is het ook nog mogelijk om te kiezen voor een hybride huisalarm. Daarbij wordt eigenlijk het beste van de eerste twee met elkaar gecombineerd. Het gaat dus om een bekabeld alarm waaraan ook draadloze onderdelen kunnen worden toegevoegd. Deze is bovendien eenvoudig te bedienen via je smartphone!

Prijs huisalarm

Natuurlijk ben je ook nieuwsgierig naar de prijs van de verschillende soorten huisalarmen die je kunt aanschaffen. Dat speelt bij veel mensen namelijk ook een belangrijke rol in de keuze die ze willen maken. Voor een bekabeld huisalarm betaal je voor de basisuitvoering 1200 euro en voor de uitgebreide variant ongeveer 1700 euro. Basis draadloos huisalarm is met 750 euro het meest goedkoop en wanneer je deze meer uitgebreid wilt aanschaffen ligt de prijs rond de 1200 euro. Wanneer je het liefst voor een hybride huisalarm wil gaan, moet je uitgaan van een gemiddelde prijs van zo’n duizend euro.