Huisbeveiliging

Nergens voel je jezelf zo veilig als thuis. Tenminste, als het goed is. Want door de stijging van het aantal inbraken, voelen juist steeds meer mensen zich onveilig in hun eigen huis. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Gelukkig zijn er meer dan genoeg manieren om ervoor te zorgen dat je huis veilig is waardoor je jezelf ook weer daadwerkelijk veilig voelt. En dat is natuurlijk wel zo fijn omdat er in je huis vaak niet alleen waardevolle spullen te vinden zijn, maar ook je dierbaren er leven. Huisbeveiliging is daarom hoe dan ook het overwegen waard. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden met betrekking tot het beveiligen van je huis.

Verschillende soorten huisbeveiliging

Het belangrijkste om te beseffen is dat er heel veel verschillende soorten huisbeveiliging zijn. Het is aan te raden om je hier goed in te verdiepen omdat je dankzij deze huisbeveiliging in staat bent om jezelf en je gezin te beschermen. Je wilt namelijk niet dat mensen ongewenst je huis binnen dringen. Wanneer je voor huisbeveiliging gaat, kun je gelukkig helemaal zelf kiezen op welke manier je dit doet. Ga je bijvoorbeeld voor hang- en sluitwerk? Beveilig je jouw huis tegen brand? Of ga je liever voor een alarminstallatie? Natuurlijk is hetook mogelijk om voor een combinatie te gaan. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Brandbeveiliging

Inbrekers zijn niet de enige dreiging voor je huis. Ook brandgevaar ligt natuurlijk altijd op de loer. Wist je bijvoorbeeld dat mee dan de helft van het aantal branden in huis wordt veroorzaakt door mensen zelf? Dat is natuurlijk een ongekend aantal en juist daarom is het belangrijk om je huis goed te beveiligen tegen brand. Een brand kan zich namelijk snel verspreiden en een groot gevaar vormen voor zowel je huis als het leven van de bewoners. Je hoeft maar één klein foutje te maken en voor je het weet ontstaat er een brand. En wanneer dit ’s nacht gebeurt zijn de risico’s natuurlijk vele malen groter. Daarom is het in ieder geval aan te raden om op iedere verdieping van je huis een rookmelder te plaatsen. Deze is in staat om een beginnende brand snel te ontdekken en vervolgens ook te waarschuwen. Daardoor ben je er wellicht zelf op tijd blijf om de brand aan te pakken of kun je in ieder geval op tijd je huis verlaten. Let bij de aanschaf van een rookmelder overigens wel op de batterijen die daarbij zitten. Het beste is om voor batterijen te gaan die lang hun werk doen. Test ook ieder jaar even of de rookmelder nog wel werkt.

Hang- en sluitwerk

De allerbeste manier om te voorkomen dat inbrekers je huis binnenkomen is door ervoor te zorgen dat het huis goed is afgesloten. Daarvoor is hang- en sluitwerk een uitstekend hulpmiddel. Daarmee kun je namelijk zowel de ramen als de deuren extra verstevigen en weerbaar maken tegen inbraak. Uiteindelijk kunnen inbrekers in principe iedere deur en ieder raam open krijgen. Door gebruik te maken van goed hang- en sluitwerk kun je ze echter wel flink vertragen en inbrekers houden daar totaal niet van. Sterker nog: in veel gevallen zullen ze juist daardoor hun poging staken. Let bij de aanschaf van hang- en sluitwerk met name op het keurmerk. Wanneer een product beschikt over een SKG-keurmerk weet je in ieder geval zeker dat het goed is beveiligd, al hangt dat ook nog af van het aantal sterren. Dit keurmerk geeft één ster wanneer hang- en sluitwerk in principe goed werkt maar op zichzelf niet goed genoeg is om deuren en ramen te beveiligen. Het kan wel prima gebruikt worden als hulpmiddel of wanneer je er meerdere van gebruikt. Als er sprake is van twee sterren is het hang- en sluitwerk in principe prima inbraakwerend en zal he de inbreker minimaal drie minuten vertragen. Tot slot is het ook nog mogelijk om drie sterren te krijgen. In dat geval krijgt de inbreker te maken met een vertraging van minimaal 5 minuten.

Alarminstallatie

Inbrekers geen enkele kans geven? In dat geval is het verstandig om te kiezen voor een alarminstallatie. Daarmee is namelijk het hele huis op een goede manier beveiligd. Zodra er iemand ongewenst het huis binnenkomt, zal het alarm dat detecteren en vervolgens de alarmcentrale en jou waarschuwen. Daarbij zal er in de meeste gevallen ook een sirene afgaan waar de meeste inbrekers dermate van schrikken dat ze zich direct uit de voeten zullen maken. Er bestaat overigens niet zoiets als dé alarminstallatie, aangezien er heel veel verschillende soorten te vinden zijn. Het is overigens aan te raden om de meegeleverde sticker ook op ramen en deuren te plakken zodat inbrekers zien dat je huis is beveiligd met een alarminstallatie. In dat geval laten ze het meestal namelijk wel uit hun hoofd om alsnog proberen in te breken. Dat komt voornamelijk omdat ze simpelweg veel meer risico lopen om betrapt te worden in een huis waar een alarminstallatie aanwezig is. Hier is overigens ook onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat inbrekers meer dan 50% van de huizen met een alarminstallatie overslaan.

Camerabewaking

Letterlijk ieder hoekje in huis in de gaten houden? Dat kan! In dat geval kies je namelijk voor camerabewaking. Camera’s vormen je extra ogen waardoor je, zelf wanneer je niet thuis bent, alles goed kunt bekijken. Eigenlijk heeft camerabewaking twee verschillende functies. Het werkt als eerste preventief. Wanneer inbrekers een camera zien hangen bij je huis, zullen ze flink gaan aarzelen of het wel verstandig is om in te breken. Niemand staat immers graag op beeld wanneer hij of zij een misdaad pleegt. De tweede functie van de camera is dat daadwerkelijk alles in de gaten wordt gehouden. Wanneer een inbreker toch besluit om een poging te wagen zal hij vol op beeld verschijnen waardoor het eenvoudiger is om hem te identificeren. Vanaf je vakantieadres kun je bijvoorbeeld regelmatig even kijken hoe het er thuis aan toe gaat en of er niets vreemds aan de hand is. Deze wijze van huisbeveiliging wordt dan ook niet voor niets steeds vaker ingezet om een inbraak te voorkomen of zo nodig op te lossen. In samenwerking met de politie is een inbraak oplossen dankzij de camerabeelden namelijk een stuk eenvoudiger.