Inbraakbeveiliging

Wanneer er wordt ingebroken in je huis, kan dat ontzetten veel vervelende consequenties hebben. Allereerst kunnen er natuurlijk tal van spullen gestolen worden. Daarbij moet je niet alleen denken aan dure spullen, maar ook bepaalde bezittingen met een hoge emotionele waarde. Dat is echter niet het enige nadelige van een inbraak. Vaak heeft het namelijk ook gevolgen voor jezelf of voor je medebewoners. Wanneer je jezelf niet meer veilig voelt in je eigen huis, kan dat gigantisch veel gevolgen hebben. Je slaapt bijvoorbeeld slecht waardoor je overdag weer niet goed kunt presteren. Daarom is het van belang om je huis op de juiste manier te beveiligen tegen inbraak. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Maar welke manieren zijn er dan precies allemaal? Zijn er eigenlijk nog bepaalde keurmerken als het gaat om inbraakbeveiliging? Al deze onderwerpen komen hieronder uitgebreid ter spraken.

Verschillende soorten inbraakbeveiliging

Inbrekers zijn als geen ander in staat om in korte tijd de kwetsbare plekken in je huis te ontdekken. Op basis daarvan kunnen ze natuurlijk snel je huis binnen komen. Inbraakbeveiliging is erop gericht om juist die kwetsbare plekken extra te beveiligen. Er zijn simpele dingen waarmee je de inbreker al weg kunt houden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan buitenverlichting waardoor ze meer opvallen. Vooral lampen met een bewegingssensor zijn erg handig. Deze hoeven niet voortdurend te branden en de inbreker zal er behoorlijk van schrikken aangezien de lampen plotseling aangaan wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Er zijn naast buitenverlichting natuurlijk nog veel meer soorten inbraakbeveiliging.

Hang- en sluitwerk ramen

Natuurlijk is het goed afsluiten van je huis van groot belang om te voorkomen dat er ongewenste gasten binnen komen. De deuren zijn bij de meeste mensen wel goed afgesloten. Maar wist je dat inbrekers in veel gevallen via het raam naar binnen proberen te komen? Daarom is het belangrijk om te zorgen voor goed hang- en sluitwerk rondom de ramen. Daarmee verlaag je het risico op een inbraak aanzienlijk. Juist daarom is het aan te raden om bij ieder raam in huis te zorgen voor goed sluitwerk. De inbreker zal al snel merken dat er door het raam lastig binnen is te komen en vervolgens liever bij de buren gaan kijken.

Hang- en sluitwerk deuren

Maar natuurlijk moeten de deuren ook op de juiste manier worden beveiligd. Veel mensen denken dat een deur met een simpel slot voldoende is om inbrekers tegen te houden. Dat is echter lang niet altijd het geval. Vaak zijn inbrekers eenvoudig in staat om deze deur open te breken. Daarom is het verstandig om altijd te kiezen voor veiligheid scharnieren of bijvoorbeeld dievenklauwen. Op die manier beveilig je de deur namelijk veel beter. Daarbij is het overigens wel van belang om te de draai richting van de deur te weten. Daarna kun je kiezen uit heel veel verschillende sloten. Er zijn bijvoorbeeld hoofdsloten maar ook een bijzetslot is prima geschikt om de deur extra veilig te maken. Deze kun je eigenlijk overal op de deur plaatsen. Sommige mensen vinden het helemaal niet mooi om sloten op de deur te laten zetten. In dat geval kun je ook sloten ín de deur zetten. Een ander handig hulpmiddel om inbraak tegen te gaan is de zogeheten anti-inbraakstrip. Deze wordt op de deur of het raam gemonteerd en maken het de inbreker veel moelijker om deze open te breken.

Camerabewaking

Natuurlijk is het allereerst erg belangrijk om deuren en ramen goed af te sluiten. Er zijn echter veel meer middelen om je huis op de juiste manier te beveiligen. Wil je bijvoorbeeld altijd zien wat er rond je huis gebeurt? In dat geval kun je kiezen voor camerabewaking. Dat heeft namelijk heel veel verschillende voordelen. Zo voel je jezelf direct een stuk veiliger wanneer je weet dat alles rondom je huis door middel van camera’s in de gaten wordt gehouden, zeker wanneer je zelf niet thuis bent. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om via je smartphone de verschillende camera’s te checken. Daarnaast is uit onderzoek ook nog eens gebleken dat camera’s de meeste inbrekers flink afschrikken. Wanneer ze ergens camera’s zien hangen, slaan ze dat huis liever over omdat ze bang zijn betrapt of herkend te worden. Daarbij worden camera’s steeds beter en betaal je er ook nog eens steeds minder geld voor. Er zijn heel veel verschillende soorten camera’s beschikbaar en wanneer je deze met elkaar combineert kun je er voor zorgen dat je huis perfect beveiligd is en dat er helemaal niemand zonder opgemerkt te worden je huis binnen kan komen.

Alarminstallatie

Nog zoiets waardoor je jezelf direct een stuk veiliger voelt. Een alarminstallatie is een prima manier om te voorkomen dat inbrekers ongemerkt je huis binnen kunnen dringen. Een goed alarmsysteem zal dat namelijk direct in de gaten hebben en vervolgens jou en de alarmcentrale inlichten dat er iemand in huis aanwezig is. Daarmee is je huis uitstekend beveiligd. Er zijn overigens heel veel verschillende soorten alarminstallaties, zodat je zelf kunt bepalen wat de prijs precies is. Van elk type alarm is er een basisuitvoering en een uitgebreide variant. Overigens hebben alarminstallaties over het algemeen drie belangrijke functies: het gevaar detecteren, het gevaar inschatten én het gevaar afschrikken.

Keurmerken

Er komen steeds meer verschillende producten op de markt die bedoeld zijn om je huis te beveiligen tegen inbraak. Natuurlijk is lang niet alles even effectief. Om er zeker van te zijn dat de beveiliging aan eisen en voorwaarden voldoet die belangrijk zijn voor de veiligheid van je huis, kun je letten op keurmerken die te maken hebben met inbraakbeveiliging. Daarbij spelen voornamelijk Stichting Kwaliteit Gevelbouw en Politiekeurmerk Veilig Wonen een belangrijke rol.

Stichting Kwaliteit Gevelbouw

Dit keurmerk is voornamelijk gericht op hang- en sluitwerk. Stichting Kwaliteit Gevelbouw test en controleert dit namelijk op zowel de duurzaamheid als sterkte. Heel veel beveiligingsproducten die hierop worden gecontroleerd voldoen aan de strenge eisen die worden gesteld. Wanneer dat het geval is, acht het SKG ook direct bewezen dat het product ook meer dan genoeg inbraakwerend is. Hoe inbraakwerend het precies is, hangt af van het aantal sterren dat het SKG-keurmerk aan het product geeft. Wanneer er één ster is gegeven, is het product standaard inbraakwereld. Dit helpt mee om het huis te beveiligen, maar is op zichzelf niet inbraakwerend genoeg om een deur of raam te beveiligen. Je kunt het dus het beste naast een ander product gebruiken. Wanneer er twee sterren worden gegeven, kun je het product zien als zelfstandig inzetbaar. Dankzij dit product hebben inbrekers drie minuten langer nodig om binnen te komen en dat is voor inbrekers behoorlijk lang. Wanneer het product door het SKG keurmerk is voorzien van drie sterren kun je het zien als extra zwaar inbraakwerend. Dit is dus een nog betere beveiliging waardoor inbrekers minstens 5 minuten worden vertraagd.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Dit keurmerk is vooral gerecht op de kwaliteit van alle producten die bedoeld zijn voor inbraakbeveiliging. Wanneer je producten met het PKVW keurmerk in huis haalt, wordt de kans dat een inbreker succes heeft met maar liefst 90% verminderd. Bij dit keurmerk wordt overigens ook direct het hele huis nagelopen waarbij er gekeken wordt naar zwakke plekken waar inbrekers gebruik van kunnen maken. Daarbij wordt er overigens ook direct op de brandveiligheid gelet en op de verlichting in en rondom je huis. Je kunt een certificaat van dit keurmerk krijgen wanneer je aan tal van verschillende voorwaarden voldoet. Zo moeten alle ramen en deuren die bereikbaar zijn een inbraakwerend zijn voor minstens drie minuten. Dat geldt overigens ook voor dakramen, luiken, kelderramen en lichtkoepels. Verder dient er op elk vloerniveau één of meerdere rookmelders aanwezig te zijn en bewoners moeten geïnformeerd zijn over voorzieningen en vluchtroutes wanneer er sprake is van brand. Als je woning aan deze eisen voldoet, kun je via de site van dit keurmerk een certificaat aanvragen. Een controleur zal dan kijken of je woning ook aan de eisen voldoet.

Kosten inbraakbeveiliging

Voor buitenverlichting ben je rond de 100 euro kwijt, afhankelijk van wat je kiest. Hang- en sluitwerk voor de ramen kost tussen de 80 en de 250 euro en voor de deuren ligt dat tussen de 100 en de 350 euro. Camerabewaking is met een gemiddelde prijs tussen de 250 en de 750 euro iets duurder en wanneer je direct een alarminstallatie laat aanleggen betaal je tussen de 750 en de 1700 euro.