Inbraakpreventie

Als het om inbraak gaat, is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Wanneer inbrekers namelijk je huis binnenkomen, heeft dat heel veel vervelende gevolgen. Het gaat daarbij niet alleen maar op de spullen die gestolen worden, maar ook om een gevoel van veiligheid. Met inbraakpreventie zorg je ervoor dat ongenodigde gasten ook daadwerkelijk buiten blijven. Maar hoe kun je inbraakpreventie precies organiseren en wat zijn de kosten ervan? We zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Soorten inbraakpreventie

Het is allereerst goed om te beseffen dat er heel veel verschillende soorten inbraakpreventie zijn. Wanneer je het huis wil beschermen tegen inbraak, kun je dus zelf kiezen op welke manier je dat doet. Uiteraard is het ook mogelijk om de verschillende manieren met elkaar te combineren. We bespreken de verschillende soorten inbraakpreventie hieronder.

Hang- en sluitwerk

Sloten zijn natuurlijk ontzettend belangrijk. Het zal je niet verbazen dat verreweg de meeste inwoners het huis binnenkomen door deuren en ramen. Wanneer je gebruik maakt van kwalitatief goed hang- en sluitwerk, voorkom je dat. De deuren dienen bijvoorbeeld zo goed mogelijk beveiligd te worden. Dat kan op verschillende manieren. Naast de gangbare sloten is het verstandig om ook voor extra veiligheidsscharnieren of zogeheten dievenklauwen te kiezen. Daarnaast wordt ook een anti-inbraakstrip steeds vaker gebruikt in de strijd tegen inbrekers. Deze stalen strip wordt op de deur(of op het raam) gemonteerd om daarmee te voorkomen dat men de deur eenvoudig kan openbreken. Naast de deuren moet je ook zeker niet vergeten om de ramen goed te beveiligen. Ook deze worden namelijk vaak als ingang gebruikt door de inbrekers. Hang- en sluitwerk kan daarbij prima van dienst zijn. Zorg er daarom voor dat alle ramen hiervan voorzien zijn. Je kunt daarbij kiezen uit heel veel verschillende soorten hang- en sluitwerk. Het is verstandig om daarbij te kijken naar het SKG keurmerk.

Alarminstallatie

Ook een alarminstallatie is een prima manier om je huis op de juiste manier te beschermen. Wanneer er dan iemand ongenodigd binnen komt, word je namelijk gewaarschuwd evenals de alarmcentrale. De drie belangrijkste functies van een alarminstallatie is het herkennen van gevaar, het inschatten van gevaar en vervolgens het afschrikken van het gevaar. Je kunt kiezen uit heel veel verschillende soorten alarminstallaties. Bij iedere soort kun je weer kiezen uit een basisuitvoering of een uitgebreide uitvoering. In het eerste geval krijg je vanzelfsprekend minder onderdelen. Een basis alarminstallatie bestaat uit diverse contact sensoren die op deuren en ramen kunnen worden aangebracht. Daarnaast is er ook een sirene en een centraal bedieningspaneel toegevoegd. Wanneer je voor de uitgebreide versie gaat, zijn er veel meer onderdelen toegevoegd. Je beschikt bijvoorbeeld over een vaste aansluiting bij de alarmcentrale. Daarnaast kun je gebruik maken van rookmelders en bewegingsmelders waardoor de veiligheid nog meer wordt verhoogd. Tot slot zijn er bij een uitgebreide alarminstallatie raammagneten toegevoegd.

Hekwerk

Wat vaak over het hoofd gezien wordt, maar wat zeker als en prima beveiliging geldt tegen inbraak is hekwerk. Wanneer je zorgt dat inbrekers moeilijker bij het pand of je huis kunnen komen, verlaag je ook de kans op inbraak. Vroeger deden kastelen dat al door een gracht om de het kasteel heen te graven. Dat kun je rondom je woning natuurlijk moeilijk doen, maar een hekwerk is een uitstekend idee. Daarmee wordt het veel moelijker om bij je huis te komen en dat zal een hoop inbrekers al direct afschrikken.

Gelaagd glas

Dit type glas wordt vandaag de dag steeds vaker ingezet om inbrekers te weren. Zoals gezegd komen inbrekers vaak via ramen naar binnen en daarbij wordt niet zelden het glas geforceerd. Dat is met gelaagd glas haast onmogelijk. Het zijn in principe twee glasplaten waartussen een speciale folie van kunststof is aangebracht om het glas bij elkaar te houden. Het is bijna onbreekbaar en ook nog eens erg dik waardoor het zeer functioneel is als anti-inbraak middel.

Anti-inbraakstrip

Het werd net al even genoemd bij het hang- en sluitwerk, maar verdient absoluut nog een afzonderlijke vermelding. Een anti-inbraakstrip voorkomt namelijk dat inbrekers eenvoudig binnen kunnen komen. Dat gebeurt namelijk nog relatief vaak door simpelweg met een koevoet de deur open te breken. Met een anti-inbraakstrip is dat onmogelijk. Het is daarbij trouwens wel van belang om de strip in de juiste richting te plaatsen. Deze moet op de draairichting van de deur worden geplaatst. Een anti-inbraakstrip kan je op tal van plaatsen krijgen en is eenvoudig te bevestigen.

Kosten inbraakpreventie

Tot slot is het natuurlijk wel zo handig dat je weet wat de kosten zijn van deze verschillende soorten inbraakpreventie. Deze kosten hebben we in de onderstaande tabel opgenomen. Overigens is het verstandig om te beseffen dat de kosten die je hiermee maakt in veel gevallen flink kunnen verschillen per aanbieder. Het is dus lang niet altijd verstandig om met de eerste de beste aanbieder die je tegenkomt in zee te gaan. Wanneer je ervoor kiest om contact op te nemen met verschillende aanbieders, is het namelijk een stuk voordeliger. Je kunt diverse offertes aanvragen en je merkt dan direct al de grote verschillen die er tussen de diverse specialisten zijn waar te nemen. Natuurlijk kun je profiteren van deze verschillen en voor de goedkoopste gaan. Overigens is het altijd aan te raden om contact op te nemen met een specialist omdat deze als geen ander weet op welke manier je jouw huis het beste kunt beveiligen tegen inbrekers.

 

Type preventie Gemiddelde kosten Montagekosten  
Hang- en sluitwerk raam 20 – 50 euro 60 – 200 euro  
Hang- en sluitwerk deur 45 – 140 euro 60 – 200 euro  
Alarminstallatie 500 – 1400 euro 150 – 300 euro  
Hekwerk 50 – 120 euro per vierkante meter 10 – 30 euro per vierkante meter  
Gelaagd glas 60 – 100 euro per vierkante meter 40 – 90 vierkante meter  
Anti-inbraakstrip 50 – 120 euro 60 – 200 euro