Ramen beveiligen

Afhankelijk van hoe men de huidige situatie bekijkt, zijn de inbraken gedaald of gestegen. Daarom is het beveiligen van ramen een maatregel die zeker genomen moet worden. Veel goedbedoelde tips om uw ramen, deuren en balkondeuren doeltreffend te beveiligen, moet u echter meteen vergeten. Wij hebben hieronder veel informatie verzameld over echte beschermingsmaatregelen en vermeende maar ondoeltreffende bouwelementen, zodat u uw ramen echt doeltreffend kunt beschermen.
ramen beveiligen

Toename van inbraken in de laatste paar jaar

Allereerst willen wij graag verduidelijken waarom wij hebben geschreven over gestegen of gedaalde inbraakcijfers, afhankelijk van hoe u het bekijkt. Als je de cijfers vergelijkt met de inbraakstatistieken van de jaren negentig, zijn de inbraken aanzienlijk gedaald.

Als men echter alleen de gegevens van de laatste paar jaar ter vergelijking neemt, is er een dramatische toename van het aantal inbraken. Bovendien zijn de politiebureaus in steeds meer regio’s slechts gedeeltelijk bemand. Een zeer goede infrastructuur trekt ook inbrekers aan, omdat zij dan snel kunnen ontsnappen.

Het is niet altijd alleen de toevallige inbreker

Er is altijd sprake van de zogenaamde “gelegenheidsinbreker”, tegen wie u uw ramen met weinig moeite kunt beveiligen. Maar: u moet er altijd rekening mee houden dat de uitzonderingen met de echt taaie kerels, die het niet na een paar minuten opgeven, maar ijskoud tot een uur lang en ook overdag proberen in te breken, aanzienlijk toenemen.

Rolluiken – nauwelijks bescherming tegen inbraak

In dit verband moeten bijvoorbeeld metalen rolluiken worden genoemd. Uiteraard bieden deze een betere bescherming dan conventionele rolluiken van kunststof. Toch kunnen ook deze elementen gemakkelijk worden opengeprikt. U mag zich in geen geval veilig voelen met rolluiken – ook al zijn ze beveiligd tegen optillen. De latten kunnen er gewoon uitgetrokken worden met een koevoet.

Het efficiënt beveiligen van een raam

Om uw ramen echt efficiënt te beveiligen, moet u de verschillende elementen van het raam kennen.

  • Vensterglas
  • Raamvleugel
  • Raamkozijn
  • Raamkozijn of voorgevel

Beveiliging van het vensterglas

Bij vensterglas kunt u een onderscheid maken tussen inbraakwerend en inbraakremmend glas. Inbraakwerend veiligheidsglas wordt beoordeeld aan de hand van de tijd die een bijl nodig heeft om de ruit te breken. Inbraakwerend veiligheidsglas is zo sterk dat het in de desbetreffende klasse zelfs bestand is tegen een metalen kogel van enkele kilo’s die van een hoogte van bijna 10 meter op het glas valt.

Vastzetten van de raamvleugels en kozijnen

De kozijnen en vleugels worden eveneens in verschillende klassen onderverdeeld naar gelang van hun beveiligingseigenschappen. Daarom zijn in de frames stalen versterkingen aangebracht. Dit geldt zowel voor de eigenlijke raamkozijnen als voor de kozijnen van de raamvleugels. Bovendien kunt u het kozijn en de vleugels met sloten beveiligen, zodat ze niet gemakkelijk kunnen worden geopend. In principe geldt echter: hoe beter de veiligheidsklasse, hoe meer pennen met paddestoelvormige koppen de vleugel in gesloten toestand aan het kozijn bevestigen.

Beveilig raamkozijnen en luiken

Sommige inbrekers kennen geen grenzen als het op brute kracht aankomt. Zelfs raamkozijnen uit de onthulling rukken is mogelijk. Daarom moet u er bij het bevestigen van de kozijnen in de raamsparing op letten dat ook hier geschikte veiligheidsbevestigingen worden gekozen. Deze veiligheidsankers en pluggen kunnen echter een negatief effect hebben op de thermische isolatie. U hebt de keuze uit verschillende systemen hiervoor.

Lange tijd werden rolluiken beschouwd als op zijn minst enigszins inbraakwerend. Goede verkoopargumenten waren bovendien de warmte- en geluidsisolerende eigenschappen. Moderne isolerende ramen zijn al lang zo enorm isolerend dat deze waarden beter zijn dan die van rolluiken. Integendeel: rolluikkasten en bandgeleiders behoren vandaag tot de grootste koudebruggen, waar energie ontsnapt. Slechts één ongeïsoleerde riemdoorvoer kost ongeveer 40 euro stookolie per jaar.

Rolhekken in plaats van rolluiken

Als u echter veel belang hecht aan een hoge mate van veiligheid, moet u moderne, efficiënt warmte-isolerende ramen installeren en tegelijkertijd de rolluiken verwijderen. In plaats van rolluiken, installeer rolhekken voor de ramen. De warmte- en geluidsisolerende werking van moderne isolerende glasramen in de overeenkomstige klasse is zo hoog, dat u geen verder voordeel heeft van rolluiken.

Dit zou ook een alternatief zijn voor getraliede ramen, omdat u zich anders heel snel opgesloten zou voelen in uw eigen huis. Bij de aankoop van geschikte rolhekken moet er echter op worden gelet dat zij een hoge veiligheidsklasse hebben.

Onthoud bij het gebruik van een exclusief minimum beveiligingssysteem

Natuurlijk kunt u uw ramen ook beveiligen met minder moeite. Bedenk echter dat veel inbraakslachtoffers van vandaag ook veiligheidsmaatregelen hadden genomen. Zelfs als de statistieken spreken van de snel verdwijnende opportunistische dader, die snel verdwijnt als er weinig weerstand is.

Als veel gewelddadiger inbrekers uw huis binnendringen, zal een minimaal beveiligd raam niet veel helpen. Bedenk ook dat veel slachtoffers van inbraak de financiële schade snel kunnen verwerken, maar niet het feit dat inbrekers in hun meest privé-ruimte hebben gerommeld en geplunderd. Als de ernstige inbraak niet overeenkomt met de gemiddelde, snelle inbreker, helpen deze statistieken u niet meer verder!

TIPS & TRICKS
Beveilig ook de ramen op de bovenste verdiepingen. Natuurlijk heb je daar niet dezelfde hoge beveiligingsklassen nodig, maar je hebt nog steeds een sterke inbraakwerende beveiliging nodig. Denk ook aan effectieve inbraakbeveiliging bij de kelderramen.

De beste gelegenheid om uw ramen te beveiligen doet zich voor wanneer u warmte-isolerende ramen wilt laten inbouwen om betere energiewaarden te bereiken of om te voldoen aan de energiebesparingsverordening.