Wat zijn de onderdelen van een alarmsysteem?


Als u uw dierbaren of uw bedrijf wilt beschermen, kunt u een alarmsysteem kopen. Maar voordat u dat doet, is het belangrijk om de verschillende onderdelen van een beveiligingssysteem te kennen.

De alarmcentrale

De alarmcentrale is het brein van het systeem en fungeert als beheerder van alle verschillende onderdelen. Wanneer een alarm afgaat, verwittigt de centrale onmiddellijk het telefoonnummer dat u hebt geprogrammeerd. De centrale is namelijk verbonden met de telefoonlijn, waardoor zij met u of met een meldkamer kan communiceren.

Het centrale station heeft een processor die alle onderdelen beheert. De meeste bedieningspanelen zijn aangesloten op een netvoeding van 230 V en zijn uitgerust met noodbatterijen om te kunnen blijven functioneren in geval van stroomuitval. Het controlepaneel is het belangrijkste onderdeel van een beveiligingssysteem en een verplicht onderdeel.

Het toetsenbord

Moderne toetsenborden zijn zeer eenvoudig in het gebruik. U kunt uw beveiligingssysteem eenvoudig in- en uitschakelen met het toetsenbord. Sommige keypads zijn ook uitgerust met een of meer paniekknoppen. In geval van nood, drukt u gewoon op de paniekknop om de hulpdiensten te waarschuwen.

Om het systeem in te schakelen, drukt u op de aan/uit-knop of op de knop van het gebied dat u wilt inschakelen. Om het te deactiveren, voert u uw numerieke code in. Het keypad communiceert met de alarmcentrale en zendt of ontvangt informatie. Wanneer dus een alarm wordt geactiveerd, zal het keypad in staat zijn de details van dit alarm weer te geven (welke detector werd geactiveerd en waarom) nadat deze van het centrale station zijn ontvangen. Er zijn keypads uitgerust met een spraaksysteem waarmee u of uw meldkamer in geval van nood rechtstreeks kan communiceren en luisteren naar wat er in uw huis gebeurt.

Binnen- en buitensirene

Wanneer een alarm afgaat, produceren deze sirenes een snerpend geluid dat letterlijk in staat is uw trommelvliezen te vernietigen. Deze sirene is ongetwijfeld een van de favoriete onderdelen van mijn collega-technici, die vaak grappen maken over het verstoppen van de sirene in het kantoor van hun collega’s en het in werking stellen van het alarm.

Magnetische contacten

Om inbrekers te detecteren wanneer zij uw huis binnendringen, moeten magnetische contacten worden geïnstalleerd op alle deuren en ramen die kunnen worden geforceerd. Als uw beveiligingssysteem is ingeschakeld, waarschuwen de magnetische contacten u zodra een deur of raam wordt geopend. Magneetcontacten zijn een belangrijk onderdeel van het systeem. Zij zijn zeer praktisch omdat zij het mogelijk maken het alarmsysteem ook in uw aanwezigheid te activeren.

Bewegingsdetectoren

Er zijn verschillende soorten bewegingsdetectoren. Detectoren speciaal ontworpen voor binnen, detectoren ontworpen voor buiten, detectoren die ongevoelig zijn voor dieren, enz. De meeste van deze apparaten werken met een infraroodsensor. Zij meten de warmtestraling in de omgeving en detecteren en melden dan een plotselinge verandering in temperatuur (door de aanwezigheid van een lichaam). Deze detectoren zijn zeer betrouwbaar en stellen u in staat uw kamers of tuin te bewaken en het alarm af te laten gaan wanneer een aanwezigheid wordt gedetecteerd.

Er zijn nog veel meer verschillende onderdelen, zoals gasdetectoren of overstromingsdetectoren. In dit artikel hebt u kennis kunnen maken met de meest voorkomende en gebruikte onderdelen van alarmsystemen.

Recent Content